Boczniaki coraz chętniej wykorzystywane są w diecie roślinnej. Za ich pomocą możemy zrekonstruować flaczki, nuggety, czy inne potrawy. zapraszamy na info!
Właściwości
Boczniaki zawierają białko, które przyswajalne jest aż w 70%. Dodatkowo mają komplet witamin z grupy B, witaminę C oraz wapń, żelazo. magnez, sód, cynk i wiele więcej! Jadanie boczniaków regularnie wpływa na obniżenie cholesterolu i poziomu cukru we krwi. Poprawia to również stan nauczyć krwionośnych! Przeciwutleniacz, który zawierają boczniaki, chroni komórki m.in. przed uszkodzeniami oraz starzeniem się. Składnik ten jest zawarty nawet po ugotowaniu tych grzybów!
Boczniaki w kuchni
Boczniaki można marynować, zamrażać oraz suszyć. Najsmaczniejsze są mniejsze kapelusze – te większe mają bardziej łykowaty posmak. Myjąc je musimy uważać, ponieważ są bardzo łamliwe. Natomiast oczyszczać należy je w miarę szybko, ponieważ szybko chłoną wodę.
Flaczki z boczniaków
Boczniaki w kuchni wykorzystać można na wiele sposób. My chcieliśmy wam przedstawić koncepcję na wegańskie flaczki z wykorzystaniem tych cudownych grzybów! Boczniaki należy opłukać, osuszyć, a następnie pokroić na paseczki. Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie trzemy na tarce o większych oczkach. Pietruszkę i marchewkę wrzucamy do garnka z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek. Smażymy przez około dwie minuty, często przy tym mieszając. Następnie dodajemy boczniaki, mieszamy i znowu smażymy przez ok. 2 minuty co jakiś czas mieszając. Następnie wlewamy bulion warzywny i całość doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy wówczas listek laurowy, 1/3 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Gotujemy przez ok. 5 minut. W międzyczasie kroimy cebulę i smażymy na osobnej patelni do zeszklenia się. Do gotujących się boczniaków dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zeszkloną cebulę. Na patelni po cebuli należy wsypać trochę mąki i mieszając ją podsmażyć, aż stanie się lekko brązowa. Następnie stopniowo dolewamy wywaru z boczniaków i mieszamy do momentu aż składniki się zmieszają. Następnie przelewamy do garnka z boczniakami i zagotowujemy. Gotowe! Możemy cieszyć się zupą!