Rabarbar

rabarbar-jakie-sa-jego-wlasciwosci-zdrowotne-oraz-wartosci-odzywcze-najlepsze-przepisy-z-rabarbarem

Sezon na rabarbar uważamy za otwarty! W związku z tym przyszliśmy do was z dawką wiedzy na jego temat oraz podamy interesujący sposób na jego wykorzystanie!

Właściwości

Rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C i E. Dodatkowo zawiera potas, błonnik oraz kwas foliowy. Jedną z jego największych zalet jest dostarczanie nam dużej ilości antyoksydantów. Właściwości rabarbaru doceniane już był w tradycyjnej chińskiej medycynie! Rabarbar stosowany był wówczas jako środek przeciwzapalny. Dodatkowo wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krążenia. Wykazuje również działania przeciw nowotworowe. Podsumowując jest to roślina o wielu zdrowotnych właściwościach, oczywiście nie należy nadmiernie spożywać rabarbaru – istnieją do tego pewne przeciwskazania. Powinniśmy unikać jego spożywania, jeśli cierpimy np. na kamicę nerkową. Rabarbar zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, który powoduje wypłukiwanie się wapnia z kości oraz psucia zębów.

Rabarbar – sposób przyrządzania

Najpopularniejszą postacią przygotowywania rabarbaru jest pewnie wszystkim znane ciasto! Zazwyczaj w okresie wakacji mamy do czynienia z dużą liczbą ciast z rabarbarem. My natomiast chcieliśmy wam zaproponować trochę alternatywny sposób wykorzystania tej rośliny. Przed nami fala upałów, a co za tym idzie potrzeba orzeźwienia. Proponujemy zatem wykorzystać rabarbar do lemoniady! Aby takową przyrządzić należy przygotować: 500g rabarbaru, 1 centymetrowy kawałek imbiru, kilka gałązek świeżego rozmarynu, 3 łyżki czegoś słodkiego (np brązowego cukru) i 700 mililitrów wody.

Rabarbarowa lemoniada

Myjemy rabarbar a następnie kroimy na kilku centymetrowe kawałki, obieramy również imbir i kroimy na małe plasterki. Wrzucamy przygotowane rzeczy do garnka, dodajemy rozmaryn i wybraną substancję słodzącą. Następnie zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut – do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Napar, który powstał, przelewamy przez sito. Studzimy go, a następnie przekładamy do lodówki. Jak już nasza lemoniada dobrze się schłodzi – jest gotowa do podania! Do szklanki wrzucamy kostki lodu, plasterki limonki oraz rozmaryn. Wszystko zalewamy schłodzoną lemoniadą. Tadam! Orzeźwiający napój jest gotowy!

 Rabarbar

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *